tirsdag 11. mai 2010

oppgave 2 Religiøs lengsel

Det overnaturlige og mystiske har alltid hatt en tiltrekkende effekt på mennesker. I de aller fleste tidligere samfunn, og en stor del av den nålevende befolkningen på jorda, har en eller annen form for tro på noe overnaturlig. Troen forteller ofte om hvordan verden ble til, hvorfor vil lever, hva vi skal gjøre og så videre.

I dag mener mange mennesker at vi ikke lenger trenger religion for å forklare verden. For mange er religion eller troen på noe overnaturlig, på vei ut. Dette er et ganske nytt fenomen, og grunnen til at det er mulig har med den vitenskaplige revolusjonen som har funnet sted i løpet av de siste fem hundre årene.

Jeg tror at mennesket har et behov for å utnytte fantasien sin, og når vi ikke lenger bruker historier og myter for å forklare verden, utnytter vi den på andre måter. Vi skaper fiktive verdener, som vi riktignok vet ikke eksister i virkeligheten, for å dekke vårt behov for spenning og fantasi.

Derfor vil jeg ikke si at grunnen til at den svært økende interessen for fantasy, er et produkt av sekulariseringen. Det vil være mer riktig å si at både religion og interessen for fantasy har samme opphav. Nemlig at mennesket ønsker å bruke sin fantasi og at vi synes det er spennende med mystiske og uforklarlige ting. Mange dekker dette behovet med religion, andre med spennende bøker, filmer og spill om overnaturlige verdener.

En annen viktig grunn til at fantasy i litteratur, og spesielt i film og spill, har blitt mer populært den siste tiden har nok med å gjøre at kvaliteten på historiene, oppfinnsomheten, mangfoldet og valgmulighetene har blitt mye bedre de siste årene. I spill og film har tekniske nyvinninger gjort det mulig å lage overbevisende og detaljerte fantasyverdener. Ofte føler man at man trer inn i en ny og ukjent verden, en verden som kanskje har mer å by på enn den ”vanlige” verden. De komplekse, detaljerte og endeløse fiktive illusjonene er ofte et fint motstykke eller tillegg til den verdenen vi lever i til vanlig.

Påstanden til I.B. Neumann gir absolutt mening. Fantasysjangeren dekker et behov mennesker i et modernisert samfunn har. For når vi ikke kan tro på spøkelser, overnaturlige krefter og guder, hva skal vi da tro på? Dermed lager vi oss en annen dimensjon som vi kan leve i, ved siden av det normale livet. Fantasyen har kommet for å bli, og interessen er bare økende, spesielt blant unge.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar