Bakgrunn
Både artisten og tiden er ukjent her, men likevel er det en del ting som kan sies om bildets bakgrunn. Det er et forholdsvis nytt og moderne bilde. Det kan vi se av automatvåpenet som hovedpersonen holder. Våpenet plasserer bilde i moderne tid, fra 1700-tallet og frem til i dag. Bilde forestiller Jesus, og dermed kan vi plassere bildet i kristendommen. Dette er likevel ikke et bilde vi finner i en kirke, og det er neppe laget av en dypt kristen. Måten Jesus blir framstilt på, sittende med et gevær, får meg til å tro at bildet mest sannsynelig er laget av en ateist eller en religionskritiker.
Motiv og form
Bildet forestiller Jesus. Han sitter i hvite og brune klær. I den venstre hånden holder han et gevær. Jesus ser nesten overdrevet trygg og avslappet ut, og hele bildet utstråler varme og trygghet. Det er brukt varme og behagelige farger. Lyset kommer fra de som ser ut til å være en solnedgang, og det kaster et gyllent skjær over bildet. Midt oppi idyllen er det et gevær. Det ser ut som det ikke har noe å gjøre der i det hele tatt. Det er nok et bevist valg fra kunstnerens side at geværet bryter harmonien i så stor grad, og dermed blir et det et blikkfang. Geværet er et symbol på krig og elendighet, mens Jesus er et symbol på fred. Derfor blir geværet en sterk kontrast til Jesus.
Budskap
Bildet er åpenbart ment å provosere eller å sette tankene våre i gang. Et viktig budskap kan være at fred står i sentrum av kristendommen, og mange andre religioner. Likevel er det blir utkjempet utallige religionskriger, utalllige mennesker har blir drept på grunn av kristendommen, og kristendommen har påført menneskene ufattelig mye lidelse opp gjennom tidene. Det er en stor forskjell på det man sier og det man gjør. Hellige kriger har vært utkjempet opp gjennom tidene mange ganger, og er fortsatt er aktuelt tema i dag. Et eksempel er konflikten mellom Israel og Palestina.
En annen tolkning kan være at religion har vært brukt, og blir fortsatt brukt, av statsledere og mektige folk til å undertrykke andre mennesker. ”Religion er som opium for folket” sa Karl Marx. Med dette mente han at religionen får mennesker fra å protestere og å gjøre opprør av frykt for de hellige makter, og konsekvensene det kan få etter livet. Et eksempel kan være kastesystemet i India, som riktignok ikke lenger er offentlig i bruk lenger, men som opp gjennom lang til har vært brukt til å kue folk.
Abonner på:
Legg inn kommentarer (Atom)
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar